Živa center

Živa Center

Poglavja, ki jih je treba razumeti pred začetkom veganske dijete
(podčrtanene besede vodijo do povezave v Eko spletno trgovino Živa)


Priprava: na ognju (drva ali plin), na vodni pari ali presno. Kuhanje na elektriki je za zdravje slabo, z indukcijo je problematično, v mikrovalovki pa zelo škodljivo.

Posoda: ne kuhamo v aluminijasti posodi, teflonska posoda mora biti popolnoma nepoškodovana, uporabljamo tudi posodo za kuhanje pod pritiskom.

Pristop do prehrane: hrana ja naša moč in rešitev. Do hrane pristopamo spoštljivo. Med hranjenjem smo osredotočeni na okuse in vonj, na spomine, na dobro mletje v ustih (zobje in slina), na dogajanja v želodcu in prebavnem sistemu.

Izbor hrane: pred izbiro hrane se zbereš in pomisliš kaj in zakaj bi jedel. Izbereš med SLANO in SLADKO hrano, ki jih ne mešaš. Včasih se pojavi potreba po hranjenju zaradi emocionalne kompenzacije, potrebe po ljubezni, večinoma sladkarije. Takrat ne ješ in raje izraziš svoje emocionalne želje.

Prehranska disciplina: odločitev da določene sestavine 100% izločiš iz prehrane. Posledice discipline so telesne, emocionalne, mentalne in družbene. Vplivajo na identiteto in na partnerski odnos.

Ekološka hrana je brez pesticidov, brez umetnih gnojil brez konzervansov in brez GSO (gensko spremenjenih organizmov).

Olja v prehrani. Vsa olja se morajo pridobiti s hladnim stiskanjem. Temperaturno najbolj obstojno je sezamovo olje nato koruzno. Če kuhamo z olivnim oljem, v ponev dodamo vodo, da se ne pregreje nad 100°C.

Presna prehrana in post.



sejtan

tofu

morske alge

miso

humus in tahin


Kombinacija živil




Pšenica (veliko vrst, najpomembnejša je durum, ki je bogato proteinska), pira, kamut, rž, ajda, koruza, riž (okrogli, dolgozrnati, basmati, tajski, rjavi, črni), kvinoja, amarant, sirek, oves, ječmen, proso (rumeno, afriško - tef) …
Osnovna priprava je kuhanje v vodi.
Kus kus – pol pripravljena hrana iz žitaric, fino drobljena zrna kuhana na pari in posušena. Kus kus pripraviš tako, da ga preliješ z vročo juho in pustiš 5 minut stati v pokriti posodi.
Bulgur – kuhana pšenica durum, ki jo posušijo in grobo zdrobijo. Za hladno solato se bulgur namaka 30 min v vroči vodi. Ko ga pripravljamo kot glavno kuhano jed pa se kuha 15 min in nadomešča riž.
Testenine – pšenične integralne, polintegralne, pirine, kamutove, koruzne, riževe, ajdove. Peresniki, spirale, špageti, lazanje, jušne, nudli, ravioli, tortelini …
Sejtan – iz pšeničnih beljakovin, narejeno s spiranjem, iz prahu ali iz testa. Kuhan mora biti s kombu algami za boljšo prebavo. Natur, »alla piastra« (na grilu), rezine, salame, kebab in burgerji, sejtan v suhem stanju pa je primeren za potovanja, camping in šport, ker ne rabi biti hranjen v hladilniku.
Žitni napitkiriževi, ovseni ali iz kvinoje, pridobljeni s fermentacijo in brez dodanih sladil.
Fermentirani riž, amasake visoko beljakovinska sladica v obliki pudinga.
Moči iz posebnega visoko proteinskega riža.
Zdrob (pšenični, pirin, kamutov), moka (iz vseh žitaric, brez glutena), kruh, krekerji, polenta, kosmiči (ovseni veliki in drobni, riževi, koruzni), pihanci (pirini, kamutovi), vaflji (riževi, kamutovi, pirini, koruzni, ajodvi…)…
MAJORIŽA - riževa majoneza natur, v kozarcu ali v tubi, z zelišči, tatarska, s karijem.
Riževi pudingi - desert s čoklado ali vanilijo, sladoledi, kreme, smetane, bešamel.
Koruzni škrob za gostilo in za pudinge.
Sladila - rižev sirup, pšenični sirup, malteks (ječmenov slad)
Kava iz praženih žit: ječmenova kava, žitna kava s cikorijo in želodova kava.
Kalčki.

Fižol (rjav, rdeč, bel, črni), azuki (zelen in rdeč), grah, koruza, soja, leča (rdeča, zelena), čičerika, mung fižol (zelena soja), bob.
Osnovna priprava je namakanje in kuhanje v vodi s kombu algami, ki pomagajo pri prebavi in čistijo telo.
Derivati iz soje in čičerike: tofu, tempeh, miso, sojin jogurt, smetana, bešamel, puding, sojini siri, namazi, deserti, falafel...
Testenine iz stročnic: čičerikine, iz rdeče in rumene leče, ajdove, sojine, koruzne, brezglutenske lazanje ...
Sladek volčji bob v moki in v drobljenem zrnju.
Moke, kosmiči, kus-kus, krekerji, vaflji, čapate ...
Fermentirani izdelki iz stročnicmiso (sojin, ječmenov, rižev), tempeh, jogurt, tamari, šoju, rezine, sir,
Kalčki.
Olja iz kalčkov koruze in soje.
Sojina in grahova majoneza.
Humus iz čičerike.
Koruzna polenta, instant polenta, koruzni zdrob in koruzni škrob.

Bučke, buče, hokaido buče,  korenček, peteršilj, pastinak, šparglji, koromač, repa, rdeča pesa, por, brokoli, cvetača, zelena, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, gobice, sladek krompir, yam, taro, manioka, solata, radič, kumarice, stročji fižol, blitva in mlada špinača, cikorija, rabarbara, artičoke, čebula, česen, ingver…
Na pari kuhana zelenjava.
Panirana zelenjava – s korznimi drobtinami in v sezamovem olju.
Konzervirana zelenjava – v slanici, v olju, v jabolčnem kisu.
Fermentirana zelenjava – kisano zelje in repa, mariniran daikon v miso omaki.
Morska zelenjava – alge kombu, wakame, nori, dulse, morski špageti, arame, hiziki, spirulina, klorela, agar agar.
Platana banane za kuhanje.
Zelenjavni sokovi.
Kava iz cikorije.
Jušna zelenjava v kocki, v prahu in kremi (ekološka in brez glutamata).

Sončnična semena, bučna semena, sezam, lanena semena, lešniki, mandlji, pinjoli, indijski oreški, pistacija, pekan orehi, zemeljski mandlji (čufli), kakav, želod, konoplja, gorčica, rožič, argan, kostanj…
Kreme iz semen in oreškov – mleti v fino pasto: svetli in temni tahin (sezam), krema iz sončnic, lešnikova krema, mandljeva krema, krema iz zemeljskih mandljev.
Slani namazi – iz sončnih semen.
Sladki namazi – na osnovi zemeljskih mandljev, na osnovi lešnikov in kakava
Čokolada iz surovega kakava.
Olja in masla – sezamovo olje, sončnično olje, laneno olje, kakavovo maslo, arganovo olje, konopljino olje, bučno olje.
Želodova kava.
Konopljina semena, moka in proteini.
Čia semena za prebavo, sluzi in zgoščevanje.
Rožičeva moka – alternativa kakavu.
Gomašo – pražen sezam in morska sol.
Kostanj – kostanjeva moka, pečen in kuhan kostanj, kostanjevi kosmiči.

Jabolka, slive, hruške, marelice, češnje, grozdje, fige, murve, melone, lubenice, mandarine, pomaranče, grenivke, kutine, limone, bezeg, eksotično sadje (kokos, papaja, marakuja, ananas, banane, mango…).
Gozdno sadje – borovnice, maline, robide.
Oljke, kapre.
Sadni sokovi
Olja – oljčno olje in kokosovo maslo, olje iz grozdnih pešk.
Sladila – jabolčni pektin,  javorjev sirup, brezovo sladilo, sladkor iz kokosovih cvetov.
Napitki – iz fermentiranega sadja: vino, pivo, sokovi (brez alkoholni)
Kis – jabolčni kis, umeboši kis (iz sliv).
Suho sadje (fige, rozine, jabolka, hruške, marelice…).
Fermentirane umeboši slive (slive, pasta, kis).

Nazaj na stran Prehransko svetovanje