Živa center

Živa Center

Prehrana in zdravje


V vseh tradicionalnih zdravilskih sistemih je bila prehrana najpomembnejši element pri uravnavanju zdravja. Moderna zahodna medicina, kjer je vse podrejeno neoliberalnemu kapitalizmu in profitu korporacij, raje kot izobraževanje in samopomoč, zagovarja odvisnost od farmacevtskih proizvodov. Prehransko dieto uspešno uporabljamo v preventivne in kurativne namene.

Prehrana in partnerstvo


Priprava hrane, obedovanje in najljubše jedi tvorijo trden in včasih tudi perverzno uničujoč sociološki sistem povezav z drugimi ljudmi in standardi. Ko pa želimo prevzeti zdravo iniciativo v naših odnosih in navadah, je prehranska disciplina v veliko pomoč.
S prehrano upravljamo naše želje in potrebo po ugodju. To se danes sliši zelo staromodno, vendar brez samonadzora nad ugodjem oseba zdrsne v infantilnost, kar je porazno za partnerski odnos in uspešnost v življenju.
Prehrana je pomemben aspekt intimnega partnerstva, ker z njo uravnavamo emocionalno stabilnost in odsotnost zasvojenosti.

Zasvojenosti


Številne prehranske sestavine povzročajo zasvojenosti. V neekološki prehrani so tako številni elementi zasvojensoti, da jo odsvetujemo. Naj naštejemo le najpomembnejše: pesticidi, hormoni, ostanki glifosata (GSO), ostanki umetnih gnojil, sintetična barvila in arome, konzervansi, težke kovine, rafiniran sladkor, moka ... Slovenci smo še posebej nagnejeni k zasvojenostim zaradi tradicionalno množočnega alkoholizma in revne ter podrejene preteklosti. Na srečo smo imeli tudi vrhunske strokovnjake, ki so pokazali uspešno pot v bitki z zasvojenostjo (dr. Janez Rugelj).
Prehranske zasvojenosti so bolj subtilne, vendar ravno tako razdiralne za telo, psiho in odnose, kot bolj raziskane zasvojenosti od drog. Edini preizkus odvisnosti je, da prenehamo z uživanjem določene substance za obdobje 6ih mesecev. Pri premagovanju zasvojenosti potrebujemo tedensko srečanje z izkušenim svetovalcem.

Prehranska disciplina


Ko se zavemo, da so na naše prehranske navade vplivali nezdravi koncepti (vpliv prehranske industrije skozi izobraževalni sistem, odvisnosti, generacijski premik od pomakanjkanja k obilju...), potrebujemo znanje in disciplino za izvedbo prehranskih sprememb.  
Marsikdo se sooča s težavami pri spremembi prehranskih navad. Tudi zaradi številnih modernih dijet, ki so većinoma naravnane na hujšanje, izgled in asocialnost. O prehranski dieti se posvetujte s strkovnjakom, ki se najmanj 12 let ukvarja s prehransko dieto, ki jo zagovarja!
Po izločanju določenih prehranskih sestavin je le te treba nadomestiti s številnimi novimi.

Nazaj na stran Prehransko svetovanje